מומים מולדים מהווים סיבה דומיננטית בתביעות מסוג רשלנות רפואית בתחום הלידה, מום מולד שלא אותר ואובחן במהלך ההריון עלול לגרום לסבל רב להורים ולילד עצמו. אם ילדכם סובל ונולד עם מום מולד והנכם עומדים בפני תביעה מסוג רשלנות רפואית, אנו מזמינים אתכם לייעוץ חינם עם רופאים מומחים שיוכלו לערוך בדיקה מקיפה באשר לשאלת המניעה והאבחון שלא נעשו בזמן. לחברתנו ניסיון רב שנים בתחום הייעוץ הרפואי, סיעודי והביטוחי ואנו מיומנים בחוות דעת בפני בית המשפט. הייעוץ ניתן לאנשי ביטוח, ארגונים, עורכי דין ואנשים פרטיים.

מום מולד יכול להתרחש בעקבות תוצאת אבחון מוטעה ו/או פענוח שגוי של תוצאות הבדיקה. הבדיקות הנפוצות הן: אולטרא סאונד, יעוץ גנטי, דיקור מי שפיר, סקירת מערכות ועוד. אפשרות נוספת היא אי שליחת האישה ההרה לבדיקות הללו אשר יש ביכולתן לאתר מומים מולדים.

תביעה זו מכונה "הולדה בעוולה" והרעיון המרכזי בבסיס התביעה הוא הטענה כי בהתחשב בנכותו הקשה של היילוד, הרי שמוטב היה אלמלא בא לעולם. לפיכך, זכאים הוא והוריו לפיצוי בגין העלויות והנזקים אשר נגרמו ויגרמו להם בשל לידת היילוד בנכותו הקשה, לרבות העלויות וההוצאות הכרוכות בגידולו.

איתור ואבחון

 במהלך ההריון האישה ההרה עוברת בדיקת אולטרא סאונד המומלצת לאיתורמומים עובריים, הבדיקה נקראת "סקירת מערכות" ונעשית בשבוע 20-22 להריון. יש בדיקות נוספותכדוגמת דיקור מי שפיר, שקיפות עורפית, בדיקת סיסי שליה, בדיקות דם לאיתור מומים גנטיים וכן עוד רבות אחרות. ככל שהטכנולוגיה ועולם הרפואה מתפתחים , כך גדלות האפשרויות לאתריותר מומים עובריים ובשלב מוקדם יחסית של ההריון. חלק מהבדיקותיקרות ו/או פולשניות הכרוכות בסיכון להפלת ההריון ולכן חשוב שכל הבדיקות השונות יינתנו ויותאמו באופן אישי לכל אישה הרה וזאת לפי גורמי הסיכון האינדיבידואלים של כל אחת.

* שבוע 6-8 בדיקה שגרתית, קביעת גיל ההריון, מוודאים שהעובר חי ונמצא בתוך הרחם.

איתור שיתוק מוחין

אם שיתוק המוחין מתרחש כבר במהלך ההריון, על הרופא לאתר זאת בעזרת סימנים לזיהוי שמתקבלים וברורים בתוצאתן של בדיקות שונות. במידה ואיתר עליו לערוך הערכת מצב האם ניתן לטפל בבעיית חוסר החמצן, מהן ההשלכות וכו'. במידה ומצב העובר חמור והנזק וודאי עליו להמליץ בפניי האישה ההרה על ביצוע הפלה. רופא שלא זיהה את הסימנים המוקדמים שמובילים לשיתוק מוחין עלול להיות מואשם ברשלנות רפואית.

בדיקות אולטרה-סאונד שנהוג לעשות בישראל:

*שבוע 14-16 בדיקה ואגינלית לסקירת מערכות, המאפשרת גילוי סמנים מוקדמים; סמנים אלו עשויים להיעלם עד לבדיקה הבאה.* שבוע 19-23 בדיקה נוספת לסקירת מערכות. מטרתה לבדוק אם המערכות בגוף העובר תקינות ואם קיימים מומים, גם באמצעות הסמנים הרכים.

בדיקות נוספות נעשות בתדירות גבוהה יותר, במקרים שמתגלות בעיות ספציפיות. בבדיקת שקיפות עורפית בודקים את כמות הנוזל שמתחת לעור בעורף. עודף נוזלים הוא אינדיקציה לסיכון גבוה יחסית לעובר עם תסמונת דאון, מומי לב, ועוד.